bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Операция за намаляване на стомаха

Обикновено наричана операция за отслабване, бариатричната хирургия е едно от малкото лечения за отслабване, които имат история с доказани резултати.
Бариатричната хирургия е термин, който обхваща няколко процедури – Ръкавна лапароскопска гастректомия, Стомашен байпас и Мини стомашен байпас.

Операцията за намаляване на стомаха ограничава обема на стомаха и количеството на постъпилата храна – това е рестриктивна процедура. Когато се ограничава абсорбцията на хранителните вещества в тънкото черво – малабсорбтивна. Може да бъде и комбинация от двата вида.
Стомашният байпас и мини-стомашния байпас са едновременно малабсорбционни и рестриктивни процедури. Ръкавната гастректомия е рестриктивна процедура.

Стомашен Байпас

Стомашният байпас е една от най-популярната операция за отслабване. Все още се приема като златен стандарт в бариатрична хирургия. Предпочитана операция, особено при пациенти с рефлукс, ограничава приема на храна и малабсорбция. За разлика от ръкавната гастректомия, стомахът остава в корема и е по-ефективна процедура в сравнение с ръкавна гастректомия. Но това е по-сложна процедура и може да причини намалена абсорбация на някои необходими хранителни вещества като калций, желязо, витамин В12, витамин D, витамин B1, цинк.

Операцията може да се извърши лапароскопски. Стомашна торбичка с размер на палец 15-30 ml се създава от горната част на стомаха, така се намалява стомаха до малка торбичка и се присвиват тънките черва нагоре към стомаха.
След байпас на стомаха, погълнатата храна ще отиде в тази малка торбичка на стомаха и след това директно в тънките черва, като по този начин ще заобиколи по-голямата част от стомаха и първата част на тънките черва.
Това е рестриктивна и малабсорбираща процедура.
Операцията се извършва под обща упойка и отнема няколко часа. След операцията ще се събудите в стая за възстановяване, където медицинският персонал ще ви наблюдава за евентуални усложнения.

За кого е подходяща операцията

По принцип стомашният байпас и други операции за отслабване могат да бъдат опция за вас, ако сте между 18-65 години и:
⁃ Индекса телесна маса (ИТМ) е 40 или по-висок (екстремно затлъстяване).
⁃ Вашият ИТМ е от 35 до 39,9 (затлъстяване) и имате сериозен здравословен проблем, свързан с наднорменото тегло, като диабет тип 2, високо кръвно налягане.
⁃ В някои случаи може да сте подходящи за определена операция за отслабване, ако ИТМ е от 30 до 34 и са налични сериозни здравословни проблеми, свързани с наднорменото тегло като диабет и метаболитен синдром.
⁃ Невъзможност за поддържане на здравословна загуба на тегло, въпреки полаганите усилия за отслабване.

Стомашният байпас не е за всеки, който е с наднормено тегло. Може да се наложи да спазвате определени медицински препоръки, за да сте подходящи кандидати за операцията за отслабване. Преди процедурата ще имате обширен преглед с изследвания и консултация, за да се увери доктора, че сте подходящи.
Също трябва така да сте готови да направите промени, за да водите по-здравословен начин на живот.

След операция за отслабване

Веднага след операцията за отслабване стомашен байпас, може да се приемат течности, но без твърда храна, тъй като стомаха и червата започват да се лекуват. След това ще следвате специален хранителен план, при който бавно преминава от течна към пюрирани храни. След това може да се храните с меки храни, след което да преминете към по-твърда храна. Може да имате ограничения, колко и какво можете да ядете и пиете. Вашият лекар ще препоръча след операцията да приемате витамини и минерали под формата на добавки , включително мултивитамини с желязо, калций и витамин В-12.
Може да изпитате промени, тъй като тялото ви реагира на бързата загуба на тегло през първите три до шест месеца след байпас на стомаха, включително: болки в тялото, усещане за умора, усещане за студ, суха кожа, изтъняване на косата и косопад, промени в настроението.

Предимства:

• По-голяма загуба на тегло в сравнение с ръкавна гастректомия
• Дълготрайна редукция на теглото
• Това е ограничителна, а също и малабсорбираща процедура
• Подобрява придружаващите заболявания

Недостатъци:

• Болничния престой е по-дълъг
• Операцията е по-сложна и отнема повече време
• Дългосрочен дефицит на витамини и минерали и се изисква прием на добавки с витамини и минерали.
• Може да причини дъмпинг синдром
• Изисква по-внимателно проследяване
• Може да причини маргинални язви и чревна непроходимост

Мини Стомашен Байпас

Операцията не е толкова сложна и отнема по-малко време в сравнение с традиацония стомашния байпас. Напоследък е доста популярна процедура, алтернатива на стомашния байпас. Степента на усложнения също е по-ниска. Причинява намалена абсорбация и ограничаване на хранителните вещества. Чрез процедурата се намалява размера на стомаха, ограничавайки количеството храна, което може да се поеме. Тази операция за намаляване на стомаха също така намалява абсорбцията на храна.

Може да се окажете неподходящи за операция за намаляване на стомаха, ако:
• Имате други медицински проблеми, които правят операцията твърде рискована;
• Имате психиатрични проблеми;
• Откажете да спрете пушенето;
• Злоупотребявате с наркотици или алкохол;
• Не сте готови за промени в начина на живот;
• Бременни сте или планирате да забременеете
• Имате възпалително заболяване на червата

Ръкавна гастректомия

Ръкавна Гастректомия е операция за отслабване, при която стомахът се намалява до около 25% от първоначалния размер чрез премахване на основната крива на стомаха. Може да се извършва с лапароскопска или роботизирана техника. Останалият стомах е под формата на ръкав или банан. Това е ограничителна процедура.

Предимства

• Запазва се нормалната стомашно-чревна анатомия
• Грелина (хормон на апетита) е намален и пациентът има по-малък апетит
• Операцията е краткотрайна
• Техниката е проста
• Престоят в болница е кратък
• Няма нужда от допълнителен прием на витамини и минерали
• Не е останало чуждо тяло в корема.
• По-малък шанс за язва.
• Няма дъмпинг синдром
• Достъпен стомашен лумен с ендоскопия

Недостатъци
• Процедурата е необратима
• Очакваната загуба на тегло е по-ниска в сравнение с други бариатрични процедури.

Стимашен Байпас или Ръкавна Гастректомия

Стомашният байпас е по-инвазивна процедура. При тази операция стомахът се намалява и част от тънките черва се заобикаля. Причинява малабсорбция поради байпас на тънките черва. Може да е по-ефективна процедура поради тази малабсорбция по отношение на загуба на тегло, но е по-сложна и е трудно да се изследва остатъчния стомах.

След ръкавна гастректомия пациентите се чувстват сити, след като ядат малко количество храна. Това не причинява малабсорбция и пациентите не се нуждаят от витамини и минерални добавки за цял живот. Технически по-опростена операция е и причинява по-малко дългосрочни усложнения.

И при двете процедури, пациентите се чувстват сити, след като ядат малко количество храна

Последните проучвания не показват значителна разлика между двете процедури по отношение на загубата на тегло и съпътстващите заболявания като диабет, хипертония, сънна апнея.
В заключение, ръкавната гастректомия е по- добър вариант за повечето пациенти с наднормено тегло. Ако пациента има симптоми на рефлукс, тогава операцията за намаляване на стопмаха стомашен байпас е по-добър вариант за предотвратяване на симптомите на рефлукс.

Свържете се с нас, ако се интересувате от ефективна операция за отслабване при затлъстяване.

Затлъстяване и Метаболитна Хирургия

prof altun

Prof.Dr.Hasan Altun

Затлъстяване и Метаболитна Хирургия
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Свържете се с нас

Copyright 2018 by Medic Este © . All rights reserved.

bt_bb_section_top_section_coverage_image